Fotos i Cançons del Concert Científic de Clausura!

La Nit dels Investigadors, el 28 de setembre a les 19:00 al CCCB, vam celebrar el concert de La Llum...

El joc

Descarrega i imprimeix el Decide Game de la Llum a les Ones aquí 

INTRODUCCIÓ

Sou un grup de decisió. Heu estat convocats per La Llum a les Ones per oferir una sortida als escenaris climàtics més extrems que es plantegen per a finals del segle XXI.

Efectes previstos de l’escalfament global

Font: Sis graus, el futur en un planeta més càlid, Mark Lynas (2007) Librooks (2014)

1ºC: Increment d’huracans i tempestes tropicals, pèrdua significativa de glaceres a l’Àfrica i Europa, barrera de corall en perill, atols tropicals en perill.

2ºC Acidificació a nivells tòxics de part dels oceans de l’hemisferi sud tòxics: carbonat càlcic CaCO3 en augment per l’absorció del CO2 atmosfèric, intensificació de les onades de calor, incendis forestals, els monsons, augment de 60 cm del nivell del mar, extinció de l’ós polar i un terç de les espècies, sequera en els països mediterranis.

3ºC La selva de l’Amazones s’asseca, augment de 1m del nivell de la mar, Londres, Bombai, Manhattan, inundades, el mediterrani a poc a poc convertit en un desert, pèrdua de les glaceres de l’Everest, riu Indus primer desbordat, després sec, sequera generalitzada.

4ºC Migracions massives a causa d’inundacions per l’augment del nivell del mar i fallida de l’agricultura, col·lapse de la civilització.

5ºC No hi ha gel ni selves.

6ºC No està clar si els humans podem aguantar aquesta calor. La resta del planeta està dominat pels huracans.

¿Actuem? Reforestació, energies renovables, consum energètic eficient. És un inici.

 

Sobre el canvi

El terme “canvi climàtic” generalment es refereix a canvis en el clima que ocorren en un període curt (a l’escala geològica) com dècades o centenars d’anys. Poden tenir un origen natural, com erupcions volcàniques, impactes de meteorits, variacions orbitals, canvis extrems de l’activitat solar; o ser el resultat d’activitats humanes com la desforestació i l’ús de combustibles fòssils. Canvis en el passat han donat lloc a extincions massives (la dels dinosaures és un exemple famós), i fins i tot han estat a punt d’acabar amb l’espècie humana (com l’erupció d’un volcà indonesi fa 70.000 anys).

Actualment, el terme “canvi climàtic” es refereix als canvis que estan ocorrent en els últims decennis, derivats de l’escalfament global produït per l’increment dels gasos d’efecte hivernacle.

Els gasos d’efecte hivernacle atrapen la calor produïda pel sol i tenen un paper fonamental en la regulació de la temperatura de la Terra. No obstant això, d’acord amb les investigacions científiques, des del principi de la Revolució Industrial (1800), el consum de carbó i combustibles fòssils ha augmentat la concentració d’aquests gasos a l’atmosfera als nivells més alts en els últims centenars de milers d’anys .

L’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic) pronostica una pujada de 1,5ºC respecte a 1850 en tots els escenaris. És a dir, fins i tot si deixem d’emetre avui mateix, possiblement no podrem evitar arribar als 1,5ºC.

Actualment, l’IPCC fixa l’augment de temperatura global de la Terra en 0,9º C (respecte a 1850).

La vostra posició

Està doncs demostrat que el canvi climàtic actual existeix i és causa de l’activitat humana. El dilema és que l’escala geològica, els milers d’anys que un ecosistema necessita per arribar al equilibri, és enorme comparada amb la magnitud i la brevetat del canvi que estem provocant. La vida al planeta tal com la coneixem (després de milers de milions d’anys), l’espècie humana (després centenars de milers d’anys), la civilització humana (després de milers d’anys) i el progrés industrial (després de 200 anys), són incompatibles entre si.

Què fem? Us oferim quatre possibilitats extremes. No hi ha una resposta correcta. Avalua bé la informació que oferim, tria les històries i els problemes que et semblin més rellevants. L’important és que genereu una proposta amb que tots hi estigueu d’acord i que pugueu defensar-la recolzantvos en la informació que heu rebut i des del punt de vista que us faci adoptar les històries i problemes més rellevants per a vosaltres.

Aquestes són les vostres quatre alternatives:

  1. ALTERAR EL PLANETA per a contrarestar els efectes del canvi. Terraformació, geoenginyeria, alteracions extremes per aconseguir baixar alguns graus i seguir vivint tal com ho fem. La civilització i el seu consum energètic seguirien sent viables. El problema és que si alguna cosa va malament, les conseqüències són inimaginables, però l’alternativa és l’extinció.
  2. PREPARAR L’ADAPTACIÓ Correm una batalla contra el temps. Hem de començar a preparar el nostre menjar i el nostre refugi pel futur. Ciutats sota lones que reflecteixin la llum solar, o construïdes sobre l’oceà, en els cims de les muntanyes … Crearem una civilització nova. Basada en hàbits de consum nous. Encara hi som a temps!
  3. BUSCAR ALTRES PLANETES Fem el que fem, la Terra està condemnada. Les seves matèries primeres acabaran, la seva temperatura pujarà fins a extrems inaguantables. La nostra única opció és intensificar la recerca en exoplanetes i en terraformació per habitar altres planetes.
  4. ESPERAR A VEURE QUÈ PASSA Sempre ens hem adaptat al canvi. El nostre planeta té l’empremta dels humans des que vam arribar, i per bé o per mal, no s’explica sense la nostra intervenció. Hem d’esperar a veure què passa realment, i un cop hi siguem, actuar. Els més adaptats, sobreviuran.