Fotos i Cançons del Concert Científic de Clausura!

La Nit dels Investigadors, el 28 de setembre a les 19:00 al CCCB, vam celebrar el concert de La Llum...

El Concurs 18

El jurat, format per personal de l’ICFO i els científics I escriptors:

Miquel Barceló

Enginyer aeronàutic, nuclear i aeroespacial, és doctor en informàtica. És també autor premiat, traductor, editor i especialista en el gènere narratiu conegut com ciència-ficció, editor des de 1988 a 2010 de la col·lecció NOVA d’Ediciones B. Últims llibres publicats: “Ciencia ficción: Nueva Guía de Lectura” (2015) i “El tríptico de Dios” (2016).

Sónia Fernández Vidal

Escritora y doctora en física por la UAB. Es profesora asociada en la UAB y directora de Innovación en Gauss & Neumann. Autora de “La Puerta de los Tres Cerrojos” (2011), “Quantic Love” (2012), “Desayuno con Partículas“ (2013), “El Universo en Tu Mano”, con Pilarín Bayés (2015), y “La Senda de las Cuatro Fuerzas” (2018).

Xavier Duran

Llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB. Va dirigir durant 15 anys el programa “El medi ambient” a TV3, on és ara periodista especialitzat en ciència. Últims llibres: “La ciència en la literatura” (2015; en castellà febrer 2018) i “L’imperi de les dades. El big data: oportunitats i amenaces” (previst  març 2018).

Toni Pou

Llicenciat en física i amb estudis de teoria literària, és periodista científic al diari ARA i divulgador científic a Eduscopi. El seu llibre “On el dia dorm amb els ulls oberts” va guanyar el Premi Godó de reporterisme i el Premi Prisma al millor llibre de divulgació publicat a Espanya.

 

 

Bases, poèticament escrites:

bannerCCCB_lallumalesones2018

 • Imagina un món alternatiu (passat, futur, o extraterrestre)
 • Amb un escenari climàtic peculiar
 • Utòpic, distòpic o Arcadià
 • Provocat per la civilització
 • I on veles solars o tubs fluorescents, fibra òptica, espectroscopis, raigs infraroigs o ultraviolades, panels fotovoltaics o qualsevol artefacte fotònic jugui un cert paper, rellevant o discret per a explicar, provocar o resoldre la situació
 • Assegurat de fer servir la ciència ficció amb el respecte que mereix la ciència i la llibertat que mereix la imaginació
 • Pots fer servir català, castellà o anglès
 • No importa el temps que portis alliberant diòxid de carbó (al respirar, és clar) sobre la Terra
 • Envia el teu relat o poesia a l’ICFO i si guanyes, et retornarem les teves paraules en forma de cançó i impreses a la revista Principia
 • I sempre… Estiguis preparat pel Canvi!

 

Bases, amb totes les implicacions en tots els àmbits d’interacció possibles:

 1. Concurs de relats curts o poemes de ciència ficció amb tres categories: (1) estudiants de d’ESO, (2) estudiants de Batxillerat i cicles formatius i (3) majors de 18 any.
 2. Data límit d’entrega: 30 de juny de 2018.
 3. Els participants del Concurs que siguin menors d’edat hauran de comptar amb el consentiment dels seus tutors o representants legals per participar en el Concurs. Els tutors o representants legals podran cancel·lar en tot moment la participació en el Concurs dels participants mitjançant l’enviament d’una carta a l’ICFO a la següent adreça: Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Av. Carl Friedrich Gauss 3, 08860 Castelldefels, Espanya ( Ref. Concurs “La llum a les ones”).
 4. Les obres han de reflexionar sobre l’impacte del canvi climàtic en el planeta i/o els seus habitants.
 5. La ciència principal tractada al relat no necessàriament ha de ser la fotònica, però és imprescindible que aquesta estigui present.
 6. Les obres han de mostrar domini i rigor en el tractament de la ciència dins la ficció.
 7. El jurat no tindrà en compte les obres que no incorporin cap element científic.
 8. Les obres tindran una extensió màxima de 1000 paraules.
 9. Les obres es poden presentar en català, castellà o anglès.
 10. En les categories d’ESO i Batxillerat i cicles formatius, cada centre podrà enviar un màxim de dos treballs per classe d’ESO, Batxillerat i cicle formatiu.
 11. En la categoria d’adults, cada autor pot enviar una obra.
 12. El jurat triarà els dos millors treballs d’alumnes d’ESO, els dos millors treballs d’alumnes de Batxillerat i cicles formatius, i el millor treball de la categoria d’adults.
 13. Els textos originals guanyadors es publicaran de forma impresa en el número de desembre de 2018 de la revista Principia Magazine i apareixeran també en la seva versió digital.
 14. Cada treball servirà de base per a una cançó composta per un grup musical.
 15. Els grups podran alterar la lletra original per tal d’encaixar la música, sense variar però ni el tema ni el argument.
 16. Mitjançant la seva voluntària participació en el Concurs, els autors dels poemes o relats breus presentats a Concurs cedeixen de forma gratuïta a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) els drets de reproducció, transformació, adaptació i de comunicació pública sobre aquestes obres, sense limitació de territori i per tot el termini de la seva vigència, només als efectes que puguin ser introduïts, reproduïts i divulgats en els materials descrits en les presents bases i, en cas de resultar premiats, adaptats o transformats en una obra musical pels artistes musicals participants en el Concurs, a qui se’ls entendran cedits idèntics drets en la mesura necessària per a la seva adaptació o transformació.
 17. Les obres musicals resultants seran titularitat dels artistes musicals en els termes previstos per la normativa legal aplicable, sense perjudici del reconeixement dels drets d’autoria dels participants sobre els poemes i relats breus.
 18. Qualsevol publicació posterior dels textos guanyadors haurà de fer constar que l’origen del text és el Concurs “La Llum a les Ones”, i que al seva primera publicació va aparèixer a la revista Principia Magazine.
 19. De conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, així com el Reial Decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei Orgànica 15/1999, s’informa als participants i als seus tutors o representants legals que l’ICFO conservarà les dades de caràcter personal recavades per motiu del Concurs, en un fitxer titularitat de l’ICFO i amb la finalitat d’ organitzar i gestionar el Concurs “La Llum a les Ones del Canvi, edició de 2018”.Tanmateix, s’informa als titulars de les dades de caràcter personal que podran exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició dirigint una carta a l’ICFO a la direcció Av. Carl Friedrich Gauss 3, 08860 Castelldefels (Ref. Concurs “La llum a les ones”).